U bevindt zich hier: Knaagdieren Gerbils Ziekten A t/m K

Gezwellen en tumoren:

Ziektesymptomen: Zichtbare of tastbare knobbels en zwellingen. Vermageren. Op de rechterfoto ziet u een Mongoolse gerbil met een geurklier-tumor.

Oorzaken: Uitwendige tumoren komen tamelijk vaak voor in de geurklier op de buik van oudere gerbils (zie rechterfoto). Tumoren treden vaker op bij dieren uit een stam waarin veel inteelt is bedreven. Bij vrouwtjes komen ook heel soms tumoren voor bij de melkklieren. Een ander vorm van gezwellen wordt veroorzaakt door een onderhuidse infectie. Dit noemt men een abces. Een klein wondje kan dichtgroeien terwijl er onderhuids nog een ontsteking aanwezig is.

Behandeling: Ga bij een gezwel altijd meteen naar een dierenarts. Te lang wachten verergert de situatie alleen maar, zowel bij een tumor als bij een abces. Uitwendige tumoren kunnen verwijdert worden, maar bij andere tumoren is het laten inslapen van uw gerbil de beste oplossing, om uw gerbil verder pijnlijk lijden te besparen. Een abces kan door een dierenarts heel eenvoudig worden open- en schoongemaakt.

Preventie: Zorgen dat u geen inteelt bedrijft tijden het fokken en ervoor zorgen dat uw gerbils zich niet kunnen verwonden. Verder kunt u niks doen.
( Informatie bron De Mongoolse Gerbil site )